latest comments

RESEPI LAKSA UTARA PIAWWW, RAHSIA RESEPI SEBENAR

 


Ok ni resepi laksa kuah merah macamni.. Tak masuk resepi awal-awal sebab resepi saya sama je macam laksa orang lain,beza skit je sebab saya masuk lengkuas n lebihkan cili😁

Resepi Laksa Utara

Ikan sardin/kembung 2kg
Daun kesum-seikat
Bunga kantan (2)-potong 4
Belacan-kalau suka
*lengkuas-seinci
*Bawang besar 3 biji
*Cili kering segenggam-boleh adjust
*Kisar sampai halus,saya akan masukkan beberapa sudu minyak masak.. Utk bagi betul2 lumat.

Rebus ikan dgn sedikit je air dan asam keping.
Asingkan isi,kisar sampai halus.
*setengah org tumbuk je isi ikan.. Tp saya suka blend sbb kuah nampak lebih pekat.
*air rebus ikan jgn buang..
*tulang ikan dikisar dan di ambil airnya.. tapis..Ulang sampai warna air jadi jernih.

Cara-caranya..

Rabus smua bahan kisar dan isi ikan dalam satu periuk.. masuk bunga kantan,daun kesum,asam keping dan belacan..
Biarkan mereneh 1-2 jam..
Kalau air kurang..topup air.. Klu masam kurang.. Tambah asam.. Lagi lama masak kuah dia,lagi sedap.. Sebab bahan2 da mesra.. Kalau masak awal sehari..lagi menangis sedap dia

RESEPI LAKSA UTARA PIAWWW, RAHSIA RESEPI SEBENAR RESEPI LAKSA UTARA PIAWWW, RAHSIA RESEPI SEBENAR Reviewed by penghentam setia on 23:02 Rating: 5

No comments:

Artikel Pilihan

Loading...
Powered by Blogger.