Ok ni resepi laksa kuah merah macamni.. Tak masuk resepi awal-awal sebab
resepi saya sama je macam laksa orang lain,beza skit je sebab saya masuk
lengkuas n lebihkan cili
Resepi Laksa Utara
Ikan sardin/kembung 2kg
Daun kesum-seikat
Bunga kantan (2)-potong 4
Belacan-kalau suka
*lengkuas-seinci
*Bawang besar 3 biji
*Cili kering segenggam-boleh adjust
*Kisar sampai halus,saya akan masukkan beberapa sudu minyak masak.. Utk bagi betul2 lumat.
Rebus ikan dgn sedikit je air dan asam keping.
Asingkan isi,kisar sampai halus.
*setengah org tumbuk je isi ikan.. Tp saya suka blend sbb kuah nampak lebih pekat.
*air rebus ikan jgn buang..
*tulang ikan dikisar dan di ambil airnya.. tapis..Ulang sampai warna air jadi jernih.
Cara-caranya..
Resepi Laksa Utara
Ikan sardin/kembung 2kg
Daun kesum-seikat
Bunga kantan (2)-potong 4
Belacan-kalau suka
*lengkuas-seinci
*Bawang besar 3 biji
*Cili kering segenggam-boleh adjust
*Kisar sampai halus,saya akan masukkan beberapa sudu minyak masak.. Utk bagi betul2 lumat.
Rebus ikan dgn sedikit je air dan asam keping.
Asingkan isi,kisar sampai halus.
*setengah org tumbuk je isi ikan.. Tp saya suka blend sbb kuah nampak lebih pekat.
*air rebus ikan jgn buang..
*tulang ikan dikisar dan di ambil airnya.. tapis..Ulang sampai warna air jadi jernih.
Cara-caranya..
Rabus smua bahan kisar dan isi ikan dalam satu periuk.. masuk bunga kantan,daun kesum,asam keping dan belacan..
Biarkan mereneh 1-2 jam..
Kalau air kurang..topup air.. Klu masam kurang.. Tambah asam.. Lagi lama masak kuah dia,lagi sedap.. Sebab bahan2 da mesra.. Kalau masak awal sehari..lagi menangis sedap dia
RESEPI LAKSA UTARA PIAWWW, RAHSIA RESEPI SEBENAR
Reviewed by penghentam setia
on
23:02
Rating:
No comments: