6 ketul dada ayam ~ di lumur garam dan kunyit kemudian di goreng
4 ketul kepak ayam
1 biji kelapa ~ diambil santannya atau boleh guna 1 kotak santan KARA
1 sudu besar kerisik kelapa
3 batang serai ~ 1 batang di kisar dan 2 batang di titik
1 batang kulit kayu manis
3 biji bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
3 sudu besar rempah SOTO
6 ulas bawang merah ~ dikisar
3 ulas bawang putih ~ dikisar
1 inci kunyit hidup ~ dikisar
2 inci halia ~ dikisar
1 inci lengkuas ~ dikisar
1 inc kunyit hidup ~ dikisar
4 tangkai cili kering ~ dikisar
Air secukupnya
Minyak untuk menumis
Garam secukup rasa
1 kiub ayam
Bahan yang di makan bersama SOTO
Sambal kicap
Taugeh
Nasi impit secukupnya
Kacang goreng
Daun sup dan daun bawang ~ dihgiris halus
Bawang goreng
Begedil ayam atau daging
Dada ayam di lumur dengan garam dan kunyit, kemudian di goreng
Setelah sejuk sedikit di siat-siat halus. Larikan 1 ketul dada ayam untuk di jadikan begedil ayam.
Dalam periuk, pijarkan minyak, kemudian tumiskan rempah tumis, kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga hingga harum
Kemudian, masukkan bahan yang di kisar dan 2 batang serai yang di titik
Masak hingga garing, pastikan memasaknya hingga garing untuk menghilangkan bau maung nanti.
Bila dah garing, masukkan rempah soto dan tumis lagi hingga terbit minyak.
Tumis ni biar lama sedikit. Jika terlalu kering tambahkan sedikit air.
Rencah soto ni nak kena masak hingga betul-betul garing.
Setelah garing dan terbit minyak, masukkan air secukupnya.
Kemudian masukkan kepak ayam dan kiub ayam.
Masak hingga ayam empuk dan kuah mendidih
Kemudian masukkan santan dan kerisik
Masak lagi hingga kuah mendidih sekali lagi
Perasakan dengan garam
Bila kuah dah sempurna bolehlah dighidangkan bersama bahan-bahan yang di makan bersama SOTO ni tadi.
SOTO MADURA KUAH MERAH
Reviewed by penghentam setia
on
07:32
Rating:
No comments: