BAHANNYA:
1 Biji betik muda
1 Biji mangga muda
1 btg carrot
4 biji cili padi
6 Ulas bwg putih
1 sb udang kering
5 sb gula kabong (warna putih dn likat) **klau xde boleh guna gula pasir biasa
4 sb sos ikan
4 sb jus limau nipis
3 biji limau nipis
2 biji tomato (potong 12)
3 tangkai kacang panjang (potong 1inci pnjg)
3 tangkai kangkung (potong 1 inci pnjg)
CARANYA :
1) tumbuk kasar c.padi, u.kering,bwg putih dan k.panjang.
2) masukkn bahan yg di tumbuk dlm bekas besar berisi bahan yg di sagat (betik,mangga,carrot)
3) masukkn gula,jus limau,sos ikan,perahan limau nipis,kangkung,tomato. Gaul semua bahan sebati.
4) ejas rasa masam dn manis ikut citarasa yg di ingini bergantung pd gula dan perahan air limau nipis.
5) bila nk mkn tabur dgn sedikit k.tanah (goreng tanpa minyak) dan ikan bilis yg di goreng rangup.
2) masukkn bahan yg di tumbuk dlm bekas besar berisi bahan yg di sagat (betik,mangga,carrot)
3) masukkn gula,jus limau,sos ikan,perahan limau nipis,kangkung,tomato. Gaul semua bahan sebati.
4) ejas rasa masam dn manis ikut citarasa yg di ingini bergantung pd gula dan perahan air limau nipis.
5) bila nk mkn tabur dgn sedikit k.tanah (goreng tanpa minyak) dan ikan bilis yg di goreng rangup.
Som Tam Siam
Reviewed by penghentam setia
on
08:03
Rating:
No comments: