RESEPI KUIH KOLEH KACANG
BAHAN2
BAHAN A
1 cawan gula merah
1cawan air
2sdb gula halus
1helai daun pandan
1cawan air
2sdb gula halus
1helai daun pandan
BAHAN B
1cawan tepung kacang hijau
1sk garam
2cawan santan
1/2 cawan air
1sk garam
2cawan santan
1/2 cawan air
CARA2NYA
-Masak bahan A sekadar gula larut sj.. sejukkan dan tapis...(jgn smp air gula pekat)
-satukan bahan (B), kacau hingga rata dan sebati dan tapiskan ke dlm kuali...(guna bekas kuali yg buat tahi minyak tadi)...
-masukkan bahan A ke dlm bancuhan B, kacau di atas api sederhana.. (tuangkan 2sb minyak tahi minyak supaya berkilat).
- Adunan hendaklah dikacau, supaya tidak bergentel dan melekat di dlm kuali..
-bila dah masak tuangkan ke dlm loyang yg telah di sapu minyak... Tabur tahi minyak ketika adunan masih panas supaya tahi minyak melekat di atasnya..
-satukan bahan (B), kacau hingga rata dan sebati dan tapiskan ke dlm kuali...(guna bekas kuali yg buat tahi minyak tadi)...
-masukkan bahan A ke dlm bancuhan B, kacau di atas api sederhana.. (tuangkan 2sb minyak tahi minyak supaya berkilat).
- Adunan hendaklah dikacau, supaya tidak bergentel dan melekat di dlm kuali..
-bila dah masak tuangkan ke dlm loyang yg telah di sapu minyak... Tabur tahi minyak ketika adunan masih panas supaya tahi minyak melekat di atasnya..
CARA MEMBUAT TAHI MINYAK
2cawan santan pekat
Garam sedikit
-masak dgn api perlahan sehingga menjadi tahi minyak dan warna kekuningan.Tapis supaya tahi minyak tidak hitam.
Minyaknya jgn buang guna dlm adunan supaya berkilat...
Garam sedikit
-masak dgn api perlahan sehingga menjadi tahi minyak dan warna kekuningan.Tapis supaya tahi minyak tidak hitam.
Minyaknya jgn buang guna dlm adunan supaya berkilat...
credit : Juma Natull
Resepi Kuih Koleh Kacang - Pasti menyelerakan
Reviewed by penghentam setia
on
07:39
Rating:
No comments: