latest comments

Ketam Masak Lemak Cili Api



  • BAHAN BAHAN
    • ketam 1kg
    • serai 3 batang, dititik
    • daun kunyit 2 helai
    • garam 2 sudu teh/secukup rasa
    • gula 1 sudu teh/secukup rasa
    • asam keping 2 keping
    • lengkuas 3 cm, ditumbuk sedikit
    • santan pekat 300ml
    • air satu gelas Bahan-bahan untuk dikisar:
    • bawang merah 10 ulas
    • bawang putih 4 ulas
    • halia 2cm
    • kunyit hidup 4cm
    • cili padi 10 biji

    CARA MEMBUATNYA
    • Bersihkan ketam dan belah kepada 2 bahagian.
    • Campurkan kesemua bahan-bahan (kecuali ketam) ke dalam periuk dan kacau perlahan-lahan secara berterusan sehingga mendidih. 
    • Masukkan ketam. Tutup api setelah ketam masak.
    PERINGATAN : Jangan masak ketam terlalu lama kerana menyebabkan isi ketam keras dan rasa manis isinya akan hilang.
Ketam Masak Lemak Cili Api Ketam Masak Lemak Cili Api Reviewed by penghentam setia on 07:23 Rating: 5

No comments:

Artikel Pilihan

Loading...
Powered by Blogger.