Sumber Gambar : Ceriasihat
- Bahan-bahan (Kuah) 4-5 orang9 ulas bawang merah (dikisar)
1 ulas bawang putih (dikisar)
1/2 inci halia (dikisar)
2 sudu besar cili kisar
1 tin santan
1/4 sudu besar halba (fenugreek seeds)
3 batang serai (diketuk)
Sedikit belacan
Garam dan gula secukup rasa
1/2 cawan air
Minyak masak untuk menumisBahan-bahan (Perap ayam)1/2 ekor ayam
4 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1 inci halia
1 batang serai
1/2 sudu besar ketumbar
1/2 sudu besar jintan putihCara-cara- Kisar bahan-bahan untuk memerap ayam. Perap ayam selama 30 minit. Kemudian bakar ayam dalam oven selama 40 minit dengan suhu 180 celcius.
- Untuk kuah, tumis bahan-bahan yang telah dikisar sehingga naik bau.
- Masukkan cili kisar. Kacau sekata, kemudian masukkan air.
- Masukkan santan, halba, belacan dan serai. Kacau hingga sekata.
- Masukkan garam dan gula secukup rasa.
- Masak sehingga kuah menjadi pekat (30-40 minit).
- Bila siap, curahkan kuah ke atas ayam yang telah dibakar.
Ayam tu kalau tak nak bakar, boleh je panggang. Bahan-bahan untuk perap ayam pun terpulang pada citarasa masing-masing.P/S: Terima kasih kepada mak saya kerana sudi berkongsi resepi ini.
Ayam Percik Sepastinya Sedap. MESTI CUBA!!!
Reviewed by penghentam setia
on
06:55
Rating:
No comments: