Bahan-bahan Laksa Penang
- 1 kg laksa (dicelur)
- 1 kg ikan kembung
- 2 batang bunga kantan
- 5 keping asam gelugur
- 10 biji cili padi
- 1 tangkai daun kesum
- 2 sudu besar otak udang
- 1 batang serai (diketuk)
- 4 liter air
- 2 biji bawang besar
- 2 sudu besar cili kisar
- 4 biji telur rebus
- sedikit daun salad (dipotong halus)
- 1 biji timun (dipotong memanjang halus)
- garam secukup rasa
- Rebus terlebih dahulu ikan kembung sehingga lembut.
- Buangkan tulangnya dan kisar isi ikan sehingga halus.
- Masukkan bawang besar, bunga kantan, serai, daum kesum, cili padi, cili kisar, asam gelugur, otak udang dan air ke dalam periuk.
- Biarkan ia mendidih selama 20 minit.
- Masukkan isi ikan, garam dan masak lagi selama 10 minit.
- Ok, laksa penang siap dimasak. Baru siap masak belum dihidang lagi. Sabar..
- Masukkan laksa ke dalam mangkuk.
- Tuangkan kuah laksa panas sehingga penuh.
- Letakkan salad dan timun yang siap dipotong.
- Letakkan telur rebus separuh.
- Boleh letakkan limau lipis untuk lebih sedap.
- Ok, laksa penang siap untuk dimakan. Nyum.. nyum..
Cara Memasak Laksa Penang
Cara Menghidang Laksa Penang
RESEPI LAKSA PENANG BETUL BETUL SEDAP
Reviewed by penghentam setia
on
03:25
Rating:
No comments: