Selain sos tomato atau sos cili,mayonis menjadi
salah satu bahan penting untuk membuat sandwic.
Saperti juga sos cili dan sos tomato,terdapat pelbagai
jenama mayonis yang di jual di pasaran,
tetapi anda juga bolih membuat nya sendiri di rumah.
Bukan saja menjimatkan dan enak malahan lebih
terjamin kebersihan nya.
BAHAN-BAHAN
450 ml minyak sayuran
(minyak kelapa sawit)
1biji telur
1biji lemon(perah ambil jus)
1sudu kecil garam.
INFO:
*Digunakan sebagai perasa makanan
saperti salad dan sandwic
*Selain digunakan untuk hidangan ,Mayonis
di pelbagaikan pengunaan nya dalam
bidang kecantikan,terutama di gunakan
sebagai perapi untuk melembut dan
melembabkan rambut.
*Disarankan mengambil mayonis
dalam kuantiti sederhana dan kecil agar tidak
menambah kalori dalam makanan anda.
CARA-CARA MEMBUAT :
1. Masukan telur dalam mangkuk dan
putar mengunakan pengisar.
2. Putar telur sehingga betul- betul kembang
dan berwarna keputihan.
3. Masukkan sedikit jus lemon dan putar
lagi hingga kembang.
4. Kemudian masukan pula minyak sayuran
sedikit demi sedikit dan putar .
Ulangi langakh 3 dan 4 sehingga jus lemon dan
minyak sayur habis.
5. Masukan garam untuk memberi perasa
pada mayonis berkenaan.
6. Kemudian putar adunan sehingga berwarna putih
saperti mayonis.Jika suka bolih tambahkan
serbuk lada hitam atau biji sawi untuk kelainan rasa.
MAYONIS BUATAN SENDIRI..
Dan ini lah hasil nya..mayonis buatan sendiri
lebih terjamin kebersihan nya..
SELAMAT MENCUBA..!!!
CARA MEMBUAT MAYONIS HOMEMADE
Reviewed by penghentam setia
on
12:17
Rating:
No comments: