latest comments

BIHUN SUP PERUT

262f


Bahan-bahan:
  • 500g perut lembu
  • Sedikit halia (untuk rebusan)
  • 4 sudu makan minyak masak
  • 3 biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 inci halia
  • ( Bawang merah, bawang putih dan halia dikisar bersama)
  • 2 batang serai (diketuk)
  • 5 cawan air
  • 1 inci kulit kayu manis
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 3 kuntum bunga cengkih
  • 2 biji buah pelaga
  • 1 bungkus sup bunjut
  • 1 kiub pati daging
  • Garam secukup rasa
  • 500 g mihun (direndam)
  • 1 mangkuk tauge (dibuang akar)
  • 1 ikat kangkung (dipotong)
  • 10 biji cili api
  • 2 ulas bawang putih      
  • ( Cili api dan bawang putih diketuk bersama)  
  • 2 sudu makan jus limau nipis
  • 1 pokok daun sup (Dihiris)
  • 3 biji cili merah (Dihiris)          
  • 4 keping tauhu goreng (Dihiris)  
  • 1 cawan bawang goreng 
Cara-cara:
  1. Bersihkan perut dan rebus bersama halia sehingga mendidih. Tuskan air dan hiris kecil.
  2. Panaskan minyak masak. Tumis bahan yang dikisar dan serai sehingga wangi.
  3. Masukkan air, kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga, sup bunjut, kiub pati daging, dan garam. Biarkan sehingga mendidih.
  4. Di dalam periuk lain, celurkan mihun, tauge, dan kangkung. Tuskan.
  5. Gaulkan bahan tumbuk dengan jus limau nipis dan sedikit garam.
  6. Hidangkan mihun dengan sup, perut, bahan hiris, tauge, kangkung, dan bahan tumbuk.


Sumber resipi: MyResipi
BIHUN SUP PERUT BIHUN SUP PERUT Reviewed by penghentam setia on 04:52 Rating: 5

No comments:

Artikel Pilihan

Loading...
Powered by Blogger.