Bahan bahan:
5 keping ikan tenggiri - kepala ikan lagi sedap
5 keping ikan tenggiri - kepala ikan lagi sedap
5 sb rempah kari ikan - Alagappas atau Baba's
2 sb cili kisar/cili serbuk
2 tangkai daun kari - jangan leraikan
1 sk halba campur
Air asam jawa lebihkan sedikit - 1 sb pes asam jawa adabi
Garam secukup rasa
Air secukupnya utk kuah
Bahan bahan Kisar
1 biji bawang besar
4 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 sk serbuk lada hitam
Bahan bahan Mayang
1 labu bawang besar 3 biji bawang putih
3 cili padi - potong kecil
Bahan Rampai
Terung - belah tengah; atau
Kacang bendi
Cili hijau
Buah tomato - belah dua
Cara cara:
Panaskan minyak dan masukkan cili padi yang dipotong. Masukkan halba campur dan bahan bahan yang dimayang. Setelah agak layu, masukkan cili kisar dan bahan mesin.
Kemudian masukkan rempah kari ikan. Masukkan 2 tangkai daun kari. Jangan ceraikan daun tu sebab batang daun kari tu akan memberi aroma yg sedap pada kari. Masak sehingga hilang bau rempah tu. Masukkan air jika rempah nampak kering.
Setelah rempah dah masak dan hilang bau, masukkan air asam jawa yg ditapis, air secukupnya ikut kepekatan kuah yg disukai. Masukkan garam.
Setelah mendidih, masukkan ikan, bahan-bahan rampai. Masakkan sekejap sahaja supaya tak nak ikan masak terlalu lama dan hancur. Rasakan apa yg kurang bolehlah ditambah.
Sedia utk dihidangkan.
Kari Ikan Tenggiri Mamak Style
Reviewed by penghentam setia
on
06:30
Rating:
No comments: