Bahan-bahan:
- Ikan siakap (lumur garam, kunyit dan tepung jagung)
Bahan Tumis
-1biji bawang besar @ Holland (hiris dadu)
-3 ulas bawang putih (cincang halus)
-1inci halia (ketuk)
-setengah batang serai (hiris halus)
Bahan Sos
- 2 senduk kecil cili kering kisar
- 3 sudu sos cili thai
- 3 sudu sos cili
- 2 sudu sos tomato
- 2 sudu sos ikan
-1 sudu sos tiram
Bahan Tambahan
- Lobak merah (potong dadu)
- Nenas (potong dadu)
- 1biji tomato (potong dadu)
- 5-10 biji cili padi (potong halus)
- 1 biji cili merah besar (potong halus@dadu)
- Sedikit air (untuk kuah)
- 1 kiub pati ayam
-secukup rasa Maggie
-daun ketumbar (hiris halus)
-daun limau purut (hiris halus & buang tulang)
-daun salad
Cara-cara
1.Goreng ikan sehingga garing, ketepikan.
2. Panaskan minyak, tumis bahan hiris sehingga naik bau.
3. Masukkan cili kisar dan semua jenis sos, masak sehingga mendidih.
4. Tambah sedikit air, masukkan pula kiub pati ayam dan secukop rasa
Maggie. Kacau-kacau sehingga sebati baru masukkan sayur, nenas yang
dipotong dadu tadi.
5. Taburkan daun limau purut dan daun ketumbar, siap.
Selamat Mencuba
Kredit: Maisara Nasir
RESEPI IKAN SIAKAP TIGA RASA ALA THAI
Reviewed by penghentam setia
on
20:59
Rating:
No comments: