latest comments

Resepi Kuih Semperit Tradisional


Bahan –bahan


  • Buttercup – 375g (1 ½ blok )
  • Tepung gandum – 1 ½ cawan
  • Tepung kastard – 1cawan
  • Teung jagung – 2 ½ cawan
  • Kuning telur – 3 biji
  • Esen vanilla – 1 sudu kecil
  • Gula – 1 1/2 cawan

Cara-cara membuat kuih semperit


1. Panaskan ketuhar pada suhu 180 darjah Celsius

2. Ayak tepung jagung, kastard, gandum supaya tepung tidak berbiji.

3. Pukul mentega dan gula (tidak perlu sampai kembang)

4. Masukkan kuning telur dan esen vanilla. Kacau hingga rata menggunakan spatula atau senduk.

5. Masukkan campuran tepung ke dalam campuran di atas dan uli sehingga menjadi doh yang lembut dengan menggunakan tangan.

6. Masukkan ke dalam acuan semperit dan tekan sepanjang 4 cm di atas dulang pembakar ataupun mengikut kreativiti masing-masing.

7. Bakar di dalam ketuhar bersuhu yang diberikan diatas selama 15 hingga 20 minit.

8. Sejukkan dan siap untuk dihidang dan simpan dalam bekas kedap udara.



Resepi Kuih Semperit No 2


Bahan-bahan  
200 gm marjerin/butter 
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung kastard
1 cawan tepung jagung
1/2 (setengah) cawan gula
1 biji Kuning Telur 
1 sudu esen vanila
Hirisan buah Ceri secukupnya
Pewarna Kuning Telur 
 
Cara-cara

1.  Pukul marjerin dengan gula hingga kembang.
2.  Kemudian masukkan kuning telur diikuti dengan esen vanila dan Pewarna Kuning
3.  Apabila semuanya dah sebati masukkan tepung gandum, tepung jagung dan tepung Kastard sedikit demi sedikit
4.  Bentukkan dengan menggunakan acuan semperit dan hiaskan ceri merah di atasnya
5.  Bakar selama 15-20 minit pada suhu 150C 


Resepi Kuih Semperit Tradisional Resepi Kuih Semperit Tradisional Reviewed by penghentam setia on 07:35 Rating: 5

1 comment:

Artikel Pilihan

Loading...
Powered by Blogger.