CHICKEN PERATTAL
******************
BAHAN-BAHAN
Ayam – dipotong kecil
Sebiji tomato
Daun kari sikit
Daun ketumbar (pilihan, tiada pun takpa)
5 biji bawang kecil
5 ulas bawang putih
2 halia saiz ibu jari
1 batang kayu manis
5 buah pelaga
2 bunga lawang
1/2 sudu besar jintan manis
2 1/2 sudu besar serbuk cili
2 sudu besar serbuk kari ayam atau daging
1 1/2 sudu kecil serbuk kunyit
Garam
CARA PENYEDIANNYA
1. Kisar bawang merah kecil, bawang putih dan halia.
2. Kemudian, panaskan kuali dengan minyak dan masukkan buah pelaga,
bunga lawang dan jintan manis. Masukkan juga daun kari.
3. Selepas itu, masukkan bahan yang telah dikisar tadi
4. Masukkan sedikit air dan tumis sehingga pecah minyak.
5. Bila dah pecah minyak, masukkan ayam dan 1 1/2 sudu kecil serbuk
kunyit.
6. Kacau sebati dan masukkan buah tomato.
7. Masukkan 2 1/2 sudu besar serbuk cili dan 2 sudu besar serbuk kari
ayam/daging.
8. Kacau sebati dan masukkan garam. Biar ayam masak dalam api
sederhana. Kacau sekali sekala. Jika terlalu kering, boleh tambah air
sedikit.
9. Masukkan daun ketumbar. Kacau sebati dan biar masak dalam 5 minit
lagi.
10. Siap! Boleh makan dengan nasi panas, capatti, thosai, idly, roti
canai, lemang, ketupat. Semua boleh.
SELAMAT MENCUBA
kredit resepi:
sheena supramaniam
RESEPI CHICKEN PERATTAL ASLI PASTI TAK MENYESAL MENCUBANYA
Reviewed by penghentam setia
on
07:38
Rating:
No comments: