latest comments

Resepi Air Cendol Pulut Yang Sedap

Image result for cendol


Resepi Air Cendol Pulut Yang Sedap

Bahan-bahan: Untuk Cendol

100 g tepung beras
2 susu besar tepung ubi
Sedikit air kapur
700 ml air pandan

Bahan-bahan: Untuk Cendol Pulut

200 g gula merah
100 g gula pasir
200 ml air 3 helai daun pandan
500 ml pati santan
Sedikit garam
200 g kacang merah (Ikut suka anda)
200 g jagung dalam tin (Ikut suka anda)
Ais secukupnya
Pulut siap ditanak

Cara Membuat Air Cendol Pulut:

1. Pertama kali, beras pulut perlu direndam terlebih dahulu semalaman kemudian dikukus sehingga masak.
2. Satukan santan cair bersama garam kemudian direnjis di atas pulut kukus. Gaulkan rata dan ketepikan.
3. Kemudian, satukan gula merah bersama gula putih, air dan juga daun pandan.
4. Didihkan sehingga menjadi air gula pekat kemudian ditapis dan disejukkan.
5. Sebelum dihidangkan, campurkan cendol bersama air gula pekat, santan dan juga ketulan ais. Kacau sehingga rata.
6. Selepas itu, hidangkan bersama pulut yang telah dikukus apabila hendak makan.

Selamat mencuba di rumah!

Resepi Air Cendol Pulut Yang Sedap Resepi Air Cendol Pulut Yang Sedap Reviewed by penghentam setia on 17:28 Rating: 5

No comments:

Artikel Pilihan

Loading...
Powered by Blogger.