latest comments

RESEPI CHICKEN PERATTAL ASLI PASTI TAK MENYESAL MENCUBANYA


CHICKEN PERATTAL
******************
BAHAN-BAHAN
Ayam – dipotong kecil
Sebiji tomato 
Daun kari sikit  
Daun ketumbar (pilihan, tiada pun takpa)
5 biji bawang kecil  
5 ulas bawang putih  
2 halia saiz ibu jari  
1 batang kayu manis  
5 buah pelaga  
2 bunga lawang 
1/2 sudu besar jintan manis 
2 1/2 sudu besar serbuk cili 
2 sudu besar serbuk kari ayam atau daging 
1 1/2 sudu kecil serbuk kunyit  
Garam  

CARA PENYEDIANNYA
1. Kisar bawang merah kecil, bawang putih dan halia.
2. Kemudian, panaskan kuali dengan minyak dan masukkan buah pelaga, bunga lawang dan jintan manis. Masukkan juga daun kari.
3. Selepas itu, masukkan bahan yang telah dikisar tadi
4. Masukkan sedikit air dan tumis sehingga pecah minyak.
5. Bila dah pecah minyak, masukkan ayam dan 1 1/2 sudu kecil serbuk kunyit.
6. Kacau sebati dan masukkan buah tomato.
7. Masukkan 2 1/2 sudu besar serbuk cili dan 2 sudu besar serbuk kari ayam/daging.
8. Kacau sebati dan masukkan garam. Biar ayam masak dalam api sederhana. Kacau sekali sekala. Jika terlalu kering, boleh tambah air sedikit.
9. Masukkan daun ketumbar. Kacau sebati dan biar masak dalam 5 minit lagi.
10. Siap! Boleh makan dengan nasi panas, capatti, thosai, idly, roti canai, lemang, ketupat. Semua boleh.

SELAMAT MENCUBA 


kredit resepi: 
sheena supramaniam


 

RESEPI CHICKEN PERATTAL ASLI PASTI TAK MENYESAL MENCUBANYA RESEPI CHICKEN PERATTAL ASLI PASTI TAK MENYESAL MENCUBANYA Reviewed by penghentam setia on 07:38 Rating: 5

No comments:

Artikel Pilihan

Loading...
Powered by Blogger.