latest comments

3 BAHAN MUDAH UNTUK MEMBUAT KEROPOK LEKOR TERENGGANU - RESEPI DISEDIAKAN


Dengan 3bahan dah mampu untuk membuat kerepok lekor ala terengganu style.

Resepi Keropok Lekor 3 Bahan, Sedap & Mudah
Keropok lekor homemade ini saya buat untuk hidangan makan petang. Memang mudah, cepat, dan sangat sedap.
Hanya perlu 3 bahan dan anda tak perlu bersusah payah membelinya di kedai lagi.

Bahan-bahan
10 ekor ikan kembung / selayang
2 cawan setengah tepung ubi
1 cawan tepung gandum
*Garam & Ajinomoto secukup rasa

Cara-cara
Dah ada 3 bahan di atas? Mari tengok cara membuatnya pula. Simple saja.

1. Kisar
Pertama sekali, kisar isi ikan mentah-mentah guna blender. Tak perlu rebus ya.
Masukkan sekali sedikit garam, ajinomoto, dan air sejuk. Kisar sampai sebati.

2. Campurkan Tepung
Seterusnya, pindahkan bahan yang telah dikisar ke dalam satu bekas besar.
Kemudian, masukkan pula 1 cawan tepung gandum dan 2 cawan setengah tepung ubi.

3. Uli & Bentukkan
Gaulkan bahan kisar dengan tepung dan uli hingga ia menjadi doh.
Bila dah jadi doh, bentukkan jadi panjang-panjang macam keropok lekor mentah yang biasa kita tengok di kedai tu.

4.Rebus
Langkah seterusnya, rebuskan keropok lekor yang telah dibentuk tadi dalam air yang dipanaskan.
Kalau dah masak, nanti keropok lekor akan timbul. Dah bolehlah angkat dan toskan.

5. Sejukkan
Sejukkan sekejap dan potongkan kecil-kecil ikut citarasa masing-masing. Ada yang suka nipis, ada yang suka tebal. Terpulanglah ya.

6. Sedia Digoreng
Panaskan minyak dan goreng seperti biasa.
Inilah hasilnya. Rangup di luar, lembut di dalam. Sedap tau.
3 BAHAN MUDAH UNTUK MEMBUAT KEROPOK LEKOR TERENGGANU - RESEPI DISEDIAKAN 3 BAHAN MUDAH UNTUK MEMBUAT KEROPOK LEKOR TERENGGANU - RESEPI DISEDIAKAN Reviewed by penghentam setia on 04:50 Rating: 5

1 comment:


  1. mari gabung bersama kami di Aj0QQ*com x-)
    BONUS CASHBACK 0.3% setiap senin
    BONUS REFERAL 20% seumur hidup. ;-)

    ReplyDelete

Artikel Pilihan

Loading...
Powered by Blogger.