latest comments

Resepi Ayam Goreng Berempah: Rangup dan Sedap Sangat!

ayam goreng berempah

Ayam goreng berempah – hanya sepinggan nasi yang diperlukan!
Bahan-bahan
  • 1 ekor ayam, dipotong 12 bahagian
  • 1 biji bawang putih
  • 3 bawang merah besar
  • 20g halia
  • 4 batang serai
  • 15g lengkuas
  • 2 batang daun kari, daun sahaja
  • 2 sudu besar serbuk kari ayam atau daging
  • 2 sudu besar gula
  • 1 sudu besar garam
  • 1 sudu besar lada hitam
  • minyak masak, cukup untuk mengisi kuali kira-kira 3cm mendalam
Kaedah
  1. Dalam pengisar, masukkan bawang putih, bawang merah, halia, serai dan lengkuas, dan kisar sehingga halus. Jika perlu, tambah sedikit air untuk membantu proses pengadunan. Tuangkan campuran ke dalam mangkuk.
  2. Masukkan daun kari, serbuk kari, serbuk pati ayam, gula, garam dan lada hitam ke dalam adunan. Kacau sehingga sebati.
  3. Masukkan ayam ke dalam campuran dan salutkan ayam dengan sama rata. Tutup dan simpan dalam peti sejuk sekurang-kurangnya dua jam atau, sebaik-baiknya, semalaman.
  4. Panaskan minyak dalam kuali sehingga ia panas dan bersedia untuk menggoreng, kira-kira 180°C hingga 200°C.
  5. Berhati-hati bila memasukkan ayam ke dalam kuali, dan jangan isi kuali dengan terlampau banyak ayam. Ayam boleh dimasak berkumpulan jika kuali anda tidak cukup besar.
  6. Terbalikkan ayam setiap 4 hingga 5 minit untuk memastikan ayam dimasak dengan sama rata. Warnya kulit ayam yang sudah masak adalah perang keemasan gelap, dan suhu dalaman harus di antara 66°C hingga 73°C. Ia akan mengambil kira-kira 15 hingga 20 minit untuk ayam masak dengan betul, bergantung kepada saiz dan potongan ayam anda.
  7. Rehatkan ayam goreng berempah yang dimasak di atas beberapa tuala kertas untuk mengeluarkan minyak lebihan sebelum dihidangkan.
 


Berhati-hati dengan percikkan minyak panas!

Tips tambahan
  1. Anda juga boleh gunakan beg ziplock untuk perapan ayam anda. Ia mengambil kurang ruang di dalam peti sejuk berbanding mangkuk besar.
  2. Tidak mempunyai termometer memasak? Anda juga boleh membuang sedikit perapan ke dalam minyak untuk pastikan jika minyak sudah sedia untuk menggoreng. Berikut adalah cara untuk memastikan minyak telah sedia:
    • Minyak mula menggelegak sekitar perapan bermakna ia sesuai untuk menggoreng
    • Tiada apa yang berlaku bermakna minyak tidak cukup panas
    • Minyak mula berasap bermakna minyak adalah terlalu panas dan akan membakar ayam anda pula.
  3. Tutup tangan anda dengan lengan panjang atau kain untuk melindungi dari percikkan minyak panas. Atau gunakan spatula atau penyepit yang panjang.
  4. Untuk pastikan ayam anda masak sepenuhnya tanpa termometer memasak, pilih bahagian paling tebal ayam dan potong. Daging yang masak akan berwarna putih dan pejal, dengan jus ayam yang tidak berwarna. Jangan hidangkan ayam yang kurang masak!

Resepi Ayam Goreng Berempah: Rangup dan Sedap Sangat! Resepi Ayam Goreng Berempah: Rangup dan Sedap Sangat! Reviewed by penghentam setia on 20:44 Rating: 5

No comments:

Artikel Pilihan

Loading...
Powered by Blogger.