latest comments

Kari Ikan Tenggiri Mamak Style






Kari Ikan Tenggiri Mamak Style
Sumber : MaDiHaA  
Oleh: Azie Kitchen


Bahan bahan:
5 keping ikan tenggiri - kepala ikan lagi sedap
5 sb rempah kari ikan - Alagappas atau Baba's 
2 sb cili kisar/cili serbuk 
2 tangkai daun kari - jangan leraikan  
1 sk halba campur  
Air asam jawa lebihkan sedikit - 1 sb pes asam jawa adabi 
Garam secukup rasa 
Air secukupnya utk kuah 

Bahan bahan Kisar  
1 biji bawang besar  
4 ulas bawang merah  
4 ulas bawang putih  
1 sk serbuk lada hitam  

Bahan bahan Mayang  
1 labu bawang besar 3 biji bawang putih  
3 cili padi - potong kecil 

Bahan Rampai  
Terung - belah tengah; atau 
Kacang bendi 
Cili hijau  
Buah tomato - belah dua  

Cara cara
Panaskan minyak dan masukkan cili padi yang dipotong. Masukkan halba campur dan bahan bahan yang dimayang.  Setelah agak layu, masukkan cili kisar dan bahan mesin. 







Kemudian masukkan rempah kari ikan.  Masukkan 2 tangkai daun kari.  Jangan ceraikan daun tu sebab batang daun kari tu akan memberi aroma yg sedap pada kari. Masak sehingga hilang bau rempah tu. Masukkan  air jika rempah nampak kering.  



Setelah rempah dah masak dan hilang bau, masukkan air asam jawa yg ditapis, air secukupnya ikut kepekatan kuah yg disukai.  Masukkan garam.  

Setelah mendidih, masukkan ikan, bahan-bahan rampai. Masakkan sekejap sahaja supaya tak nak ikan masak terlalu lama dan hancur. Rasakan apa yg kurang bolehlah ditambah. 








 Sedia utk dihidangkan.



Sumber : Azie Kitchen


Kari Ikan Tenggiri Mamak Style Kari Ikan Tenggiri Mamak Style Reviewed by penghentam setia on 06:30 Rating: 5

No comments:

Artikel Pilihan

Loading...
Powered by Blogger.